Ефірне масло троянди дамаської

Троянда - цариця квітів, прекрасне благоуханное рослина. У Древній Греції її присвячували богині кохання Афродіті, вирощуючи поблизу храмів рожеві кущі. У Єгипті часів Клеопатри троянди використовувалися воістину епічних масштабів - їх пелюстками покривали бенкетні зали на третину метра, а з фонтанів била рожева вода. Стародавній Рим боявсь перед цією квіткою Венери; в Середні повік лікарі іменували її «милосердної царицею». У сучасному світі квіти троянди так само вважаються символами любові і приязні, а ефірна олія троянди дамаської знаходить найширше застосування у косметології, ароматерапії, кулінарії та парфумерії.
Троянда дамаська (Rosa damascena) належить до одного з найбільш численних сімейств квіткових - розоцветным. Її махрові, ароматні квіти надзвичайно декоративні, але для отримання ефірного масла виведені зовсім особливі сорти з максимальною кількістю масел на шкоду зовнішньої яскравості. Розводиться як біла, так і червона Rosa damascena, їх аромат кілька різний, але на терапевтичні властивості це не надає скільки-небудь значущого впливу. На даний момент переважна більшість виробленого у світі ефірної олії відбувається з Болгарії, «рожевої долини» Казанлик. Висока вологість атмосфери і помірна температура повітря під час масового цвітіння роблять цю долину найбільш сприятливою для вирощування безцінною Rosa damascena.

Які ж основні властивості ефірного масла троянди дамаської, настільки красномовно зветься болгарами «оліядайной»? В першу чергу - це потужне спазмолітичний засіб, воно володіє вираженою жовчогінною дією, так само використовується як протимікробний і протизапальний засіб. Показано олія троянди при депресіях, нервових розладах і сексуальної холодності. Вражаючі антигістамінні властивості ефірного масла, експерименти на сенсибілізованих тварин показали, що воно здатне запобігти анафілактичний шок.

Ефірне олія троянди дамаської має дуже складним хімічним складом, в першу чергу це гераніол, ліналоол, цитронелол, фенілетиловий спирт та інші терпенові спирти. Одержують методом парової дистиляції, кінцевий вихід складає близько 002%. Для отримання кілограма масла Rosa damascena необхідно близько трьох тонн пелюсток, не дивно, що це одна з найдорожчих ефірних масел в світі.

Цілющі властивості рожевого масла вражаюче різноманітні. Воно нормалізує серцеву діяльність при аритмії, і корисно для гіпертоніків, так як знижує тиск. Завдяки своїм потужним антисептичну та ранозагоювальним властивостям олія троянди дамаської успішно бореться з різними інфекційними захворюваннями, що супроводжуються виникненням гнійників і ранок. Так для ангіни і пародонтозу, герпесу та екземи це відмінний допоміжний лікувальний засіб.

Покращуючи кровообіг, рожеве олія показано для лікування варикозного розширення вен. Сприяючи швидкій эпитеализации і грануляції, це ефірне олія показує прекрасні результати, загоюючи атонічні рани, такі як важкі опіки, пролежні, післяопераційні і гнійні рани.

Масло троянди дамаської надає загальнозміцнюючу дію, допомагає налагодити обмін речовин, стимулює імунітет. Дуже корисно в літньому віці, так як зменшує спазми головного мозку, має антисклеротичну дію, покращує сон. Приносить полегшення під час нападів мігрені, знімає запаморочення і нудоту. Так само воно нормалізує діяльність ендокринної системи.

Органи травлення сприятливо реагують на внутрішнє споживання масла троянди (1 крапля олії на чайну ложку меду). Воно має холелитолитическим і жовчогінну дію, сприяє травленню, поліпшує діяльність кишечника. Показано при комплексному лікуванні дисбактеріозу; загоює слизові оболонки, сприяє регенерації органів ШЛУНКОВО-кишкового тракту, усуває ферментативний дефіцит.

Дуже корисно рожеве олія жінкам. Нанесене зовні на низ живота воно зменшує болі під час місячних. Вживане всередину курсом не менше місяця, воно стабілізує менструальний цикл, а його вдихання зменшує прояви ПМС. Rosa damascena формує правильну мікрофлору піхви, спринцювання з її оліям (1-2 краплі на 200 мл) виліковує від вагінітів і молочниці.

Косметичні властивості масла троянди дамаської понад усіляких похвал. Регенеруючі та протизапальні властивості, а також здатність знімати роздратування і лущення роблять її незамінною для будь-яких видів шкіри. Поліпшення кольору і підтягування овалу обличчя, розгладження зморшок роблять його досить цінним для представників зрілого віку. Рожеве олія надає допомогу в лікуванні вугрової висипки, що особливо цінно для молодих. Знімає відчуття «стягнутості» сухої шкіри, зволожує; у теж час, нормалізуючи виробництво шкірного сала, допомагає людям з жирною шкірою. Сприяє розсмоктуванню рубцевої тканини, венозних «зірочок», усуває темні кола під очима, підвищує еластичність і вирівнює колір обличчя.

Здавна в психіатрії застосовувався т.зв. рожевий тест. На внутрішню сторону зап'ястя наносили рожеве олія і через півгодини просили понюхати. Відповідно до цього тесту, у людей з сильною психікою аромат набуває терпкі відтінки, з лабільною - солодкі, у схильних до істерії або психозів - кислі. Зараз ефірне олія Rosa damascena називають прекрасним антидепресантом. Воно допомагає впоратися зі стресом і перевтомою. Допомагає образою адекватної сприймати критику, заспокоює палкі натури, приносить задоволення від перебування на самоті.

Допомагаючи впоратися з кошмарами, рятуючи від безсоння, сприяючи приємного і легкого пробудження, 2-3 краплі масла троянди в аромолампе, незамінні в спальні. Так само воно підсилює статевий потяг.
Додати коментар