Застосування чорного кмину

Застосування чорного кминуЧастини рослини чорного кмину, особливості його насіння, широко використовувалися в народі різних країн протягом багатьох століть. Зараз чорний кмин росте і культивується в Саудівській Аравії, Ефіопії, вже не одну сотню років його знають в Єгипті та Індії. Порівняно недавно за історичними мірками чорний кмин почали культивувати в США, Закавказзі, а також в країнах Середземномор'я.

У чорного кмину існує величезна кількість неофіційних назв, наприклад, «чорнушка», «індійський кмин», «вогняна зіра», «диво сім'я», «римський коріандр», «шабрей» та інші. Люди, знайомі з кмином, використовують в основному рослинне олія, отримане за допомогою ручного або механічного віджиму.

Згідно з останніми науковими даними чорний кмин став відомий людям більше 3000 років тому. Народна медицина того часу славилася рецептами від усіх недуг, до складу яких входили олія або екстракт чорного кмину. Ще Діоскорид і Гіппократ згадували у своїх філософських і медичних трактатах незвичайний властивості чорного кмину.

Властивості чорного кмину

У Стародавньому Єгипті чорний кмин використовували в якості добавки до косметологічних засобів, а також додавали олія рослини в мазі проти укусів отруйних змій. Для прийому всередину використовували всі надземні частини рослини, здатні чудово покращувати апетит, травлення, виганяти глистів, а також нормалізувати діяльність сечостатевої системи, печінки і легенів.

Традиційна індійська медицина (аюрведа) і по сей день прославляє лікувальні властивості чорного кмину. У мусульманських джерелах чорний кмин величається як наполягання пророка Мухаммеда, який говорив про те, що чорний кмин здатний зцілити всі недуги крім однієї. Тільки смерть непідвладна чорного кмину.

За складом олія і екстракт насіння чорного кмину перевершують багато рослинні аналоги в сучасній народній та офіційній медицині. За хімічним складом і фармакологічною дією вони поступаються хіба що червоного женьшеню.

В ході тривалого вивчення складу чорного кмину вченими деяких країн було виявлено, що в його маслі є речовини, які можна зустріти тільки в морепродуктах. Це робить особливо цінних застосування масла чудодійної рослини в широтах, де немає можливості споживати в достатніх кількостях морепродукти. Доведено, що систематичне вживання в їжу чорного кмину допомагає запобігати появі раку крові. У людей, що використовують олія рослини, прискорюється процес кровотворення і поліпшується стан кісткового мозку.

Масло здатне безпосередньо впливати на дію вилочкової залози, тим самим сприяючи значному підвищенню імунітету. Підвищуючи тонус організму, чорний кмин зміцнює всі його системи, дозволяючи боротися з інфекціями і зменшуючи прояв астми і алергії.

Деякі воліють застосовувати олія рослини замість чистотілу для відомості родимок і бородавок, в ході чого не утворюються грубі рубці або опіки.

Протипоказання до застосування кмину


Як до будь-якого лікарського засобу до застосування рослини є особливі протипоказання:


Індивідуальна непереносимість до складових елементів чорного кмину, численні алергічні реакції різного ступеня тяжкості;
Під час усього періоду вагітності, а також протягом грудного вигодовування обмежуватися лише зовнішнім застосуванням масла;
При трансплантації донорських органів може помітно зміцніти імунітет, що призведе до відторгнення чужого тканини організмом;
Якщо пошкоджені шкіра або слизова, варто уникати прямого контакту травмованого ділянки тіла з оліям цієї рослини.


Застосування кмину в медицині

Масло, отримане з витяжки чорного кмину, є потужним антибактеріальним, антивірусним, протизапальним засобом. Чорнушка посівна здатна ефективно відновлювати тонус шкіри, надаючи їй додаткову пружність і здоровий вигляд. Чорний кмин здатний знімати набряки і боротися з недосконалостями шкіри, такими як підвищена робота сальних залоз, шкіри, пігментні плями.

Відомі випадки лікування грибкових захворювань на ранніх стадіях оліям чорнушки. При догляді за волоссям олія благотворно впливає на їх ріст і запобігає появі ранньої сивини. Також існує величезна кількість рецептів по догляду за шкірою рук, в які входить чорний кмин.

В останні роки набуває величезне поширення препарат нигедаза, здатний нормалізувати ферментативну активність травлення, а також виліковувати ряд захворювань шлунково-кишкового тракту.

Застосування кмину для шкіри

Вважається, що чорний кмин почали використовувати першими в світі жителі Давнього Єгипту, обожнюють експериментувати зі своєю зовнішністю. В ті часи було винайдено безліч «рецептів краси», покликаних продовжувати молодість фараонів і їх наближених. Рослинна олія чорного кмину надає благотворну дію на шкіру людини, ефект якого виражається у відновленні еластичності і зняття побічних дефектів при багатьох шкірних захворюваннях.

Також олія здатне зняти сильне запалення і алергічні реакції на шкірі.

Здатність посилення регенерації допомагає шкірі оновлюватися, а завдяки розсмоктуючу властивості гематоми і синці проходять набагато швидше, не залишаючи після себе кривавих павутинок.

Застосування кмину при різних захворюваннях

Чорний кмин використовують при лікуванні різних захворювань:


При алергіях кмин показаний всередину і як протирання;
При астмі і осередковому запаленні легенів можна робити інгаляції та протирання грудини оліям;
При хворобі очей можна втирати олія кмину віскі і приймати всередину;
При порушенні роботи кровоносної системи приймати олія з медом та часником всередину протягом тижня;
При захворюваннях жовчного міхура можна пити чай з листя верби з кількома краплями олії кмину;
При болях в суглобах і хребті натирати проблемні місця оліям кмину;
При захворюваннях печінки приймати настоянку з кори дуба, меду та олії чорнушки;
При запаленні селезінки необхідно пити настій з листя кропу з кількома краплями олії;
При проблемах з ростом волосся приймати два рази на день по чайній ложці масла всередину і робити масаж раз на тиждень з оліям чорнушки;
При геморої олія здатне знімати запалення і зменшувати запори.


Яким би важким не було захворювання, чорний кмин здатний надати сильну тонізуючу дію на весь організм, дозволяючи значно поліпшити здоров'я і якість життя. Однак перед застосуванням ліків з цієї рослини необхідно проконсультуватися з лікарем.
Додати коментар