Мурашина кислота - застосування

Мурашина кислота - застосування
Мурашина кислота у природі виявляється в деяких рослинах, фруктах, їдких виділеннях мурашок, бджіл та інших комах. Сьогодні її у великих масштабах виробляють шляхом органічного синтезу. Мурашина кислота широко застосовується в сільському господарстві, текстильній і харчовій промисловості, медицині, косметології і т. д. Розглянемо докладніше про застосування мурашиної кислоти в області здоров'я і краси.
Властивості мурашиної кислоти
Мурашина кислота являє собою безбарвну рідину, що володіє характерним сильним запахом. На сьогоднішній день про користь мурашиної кислоти свідчать такі притаманні їй властивості:

  • антибактеріальне;

  • протизапальний;

  • болезаспокійливий;

  • очищаючий.


  • Також мурашина кислота чинить місцево-подразнювальну і відволікаючу дію.
    Чистий мурашина кислота, що має концентрацію 100 %, володіє сильним роз'їдаючим ефектом і викликає небезпечні хімічні опіки при контакті з шкірою. Вдихання і контакт з концентрованими парами цієї речовини може викликати ушкодження дихальних шляхів і очей. Випадкове потрапляння всередину навіть розбавлених розчинів мурашиної кислоти викликає симптоми важкого некротичного гастроентериту.
    Лікування мурашиною кислотою
    Мурашина кислота в медицині застосовується при лікуванні наступних захворювань:

  • ураження кістково-суглобових тканин (артрит, артроз, остеоартроз, остеохондроз, сколіоз, радикуліт, ревматизм, ревматоїдний артрит , ревматичний поліартрит, подагра та ін);

  • варикозне розширення вен;

  • різні види травм (гематоми, удари, розтягнення зв'язок, вивихи, переломи);

  • вірусні та грибкові захворювання;

  • вугрової висип.


  • Фармакологічна промисловість випускає широкий спектр зовнішніх лікувально-профілактичних засобів з мурашиною кислотою: креми, бальзами, гелі, мазі. Також відомий такий препарат, як мурашиний спирт, який представляє собою розчин мурашиної кислоти в етиловому спирті (70 %). Препарати на основі мурашиної кислоти застосовують для розтирання хворих місць, при разогревающем масажі, як зігріваючих компресів.
    Мурашина кислота від прищів
    Застосування проти вугрової висипки - найбільш поширений вид використання мурашиної кислоти в косметології. Дезінфікуючі, протизапальні і очищаючі властивості цієї речовини дозволяють позбутися навіть від тяжких форм акне.
    Від прищів рекомендується використовувати мурашиний спирт, яким щодня потрібно протирати шкіру в місцях ураження за допомогою ватного диска. При цьому слід враховувати, що це засіб здатне сильно пересушувати шкіру, тому краще не використовувати його при сухому типі шкіри. Також не потрібно проводити попередню очистку шкіри миючими засобами перед нанесенням мурашиного спирту.
    Після протирання шкіри мурашиних спиртом, дочекавшись повного висихання, слід скористатися зволожуючим кремом. Процедуру необхідно проводити щодня до отримання стійких результатів (від 2 тижнів до декількох місяців). Рекомендується чергувати нанесення мурашиної кислоти з іншими, більш м'якими засобами від прищів.
    Мурашина кислота - застосування
    Мурашина кислота для видалення волосся
    Ще одним поширеним способом застосування мурашиної кислоти є використання її у боротьбі з небажаною рослинністю на тілі. Дана речовина може значно уповільнювати ріст волосся і при тривалому застосуванні руйнувати волосяні цибулини. З цією метою застосовується спеціально виготовлений в країнах Східної та Середньої Азії мурашине масло, яким змащуються необхідні ділянки тіла після епіляції.
    Мурашина кислота для засмаги
    Для засмаги в солярії створено спеціальний крем з мурашиною кислотою. Суть включення цього компонента до складу крему, призначеного для нанесення перед відвідуванням солярію, полягає в тому, що мурашина кислота діє на шкіру разогревающе. Завдяки цьому поліпшуються обмінні процеси, шкіра швидше набуває смаглявий відтінок, а засмага виходить рівним і стійким.
    Додати коментар