Корисні властивості і застосування олії жожоба

Корисні властивості і застосування олії жожоба
Жожоба або Симмондсия китайська - це чагарник, який росте в пустельних місцевостях, тому його шкірясті листя зберігають вологу, що є тут дефіцитом. Цвітіння рослини відбувається наприкінці зими, а плоди дозрівають влітку. Жожоба приносить врожай з п'ятого року розвитку у вигляді жолудів-горіхів, які наполовину складаються з поживної речовини - воску.
Масло жожоба найбільше застосовується в косметології в якості природного джерела колагену.
Оскільки в наших широтах жожоба не культивують, то і препарати з цієї рослини надзвичайно дорого коштують. Але косметологи всім радять використовувати природні переваги рідкого воску, одержуваного з цієї рослини.

Область застосування




  • Догляд за волоссям;

  • Догляд за шкірою;

  • Лікування дерматитів і запалень епідермісу;

  • Лікування пошкодженого волосся і шкіри голови;


  • Якщо вдалося дістати олія жожоба в чистому вигляді, його можна змішувати з ефірними речовинами, наносити на шкіру в чистому вигляді або розчиняючи в пропорції один до десяти в будь-якому очищеному олії.

    Показання до використання




  • надмірна сухість шкіри, запалення і лущення;

  • старіння шкіри, в'ялість, зниження пружності, поява зморшок;

  • проблемні ділянки шкіри - висипання, тріщини, дерматит;

  • догляд за поверхнею губ;

  • використання для зняття подразнення після гоління;

  • для профілактики сонячних опіків або полегшення стану після обгорання на сонці і при легких побутових опіках;

  • зниження огрубіння на ліктях, ступнях і долонях;

  • розгладження рубців та розтяжок, внаслідок швидкого схуднення або набору ваги після вагітності;

  • профілактика целюліту;

  • догляд за ламкими і пошкодженими волоссям.


  • Рецепти домашнього використання жожоба


    Щоденне нанесення


    Кожен день корисно змащувати шкіру обличчя 100% оліям жожоба або його сумішшю з ефірними маслами.

    Профілактика зморшок


    2 столові ложки масла авокадо з'єднуємо з такою ж кількістю масла жожоба, додаємо 2 краплі ефірного масла м'яти або фенхеля. Змащуємо область навколо очей двічі в день.
    Цю ж суміш можна застосовувати при запаленнях сухої шкіри. Наносимо складу як маску і знімаємо залишки через півгодини.

    Уповільнення старіння і в'ялості шкіри


    Візьмемо дві столові ложки олії жожоба і з'єднаємо їх парою крапель ефірного з'єднання пачулі. Наносимо на шкіру двічі на добу. Пачулі є афродизіаком, так що важливо не перестаратися

    Лікування проявів проблемної шкіри - вугри, прищі, висип


    40 г масла жожоба з'єднуємо з оліям лаванди і чайного дерева (кілька крапель). Наносимо на ті ділянки, де існують вогнища висипань. Тримаємо за 20 хвилин щодня.

    Профілактика і усунення рубців, зниження пружності шкіри


    Розчином жожоба в іншій рослинній (оливковій або соняшниковій) олії з додаванням ефірних сполук розмарину, лаванди і лимона (по парі крапель) протираємо шкіру проблемних зон легкими масажними рухами.

    Ущільнення, жирові відкладення, целюліт


    Можна використовувати для боротьби з целюлітом 100% олія жожоба, з додаванням лавандового ефірного масла і з'єднання чайного дерева, або ялівцю, фенхелю, герані.

    Лікування волосся


    Масло жожоба наноситься на коріння волосся за двадцять хвилин до миття. Можна зробити таку суміш: олія іланг-ілангу і апельсина додати чайну ложку жожоба і, змащуючи гребінець, наносити на волосся двічі на день.
    Склад жожоба до кінця не вивчений, але вже відкриті десятки органічних сполук, що сучасна хімічна промисловість не в змозі відтворити.
    Виявляється, що в жировій поверхні шкіри людини є ефіри воскового типу, схожі за складом на олія жожоба. Ось секрет благотворного впливу рослини на обмінні процеси епідермісу.
    При нанесенні на поверхню голови, обличчя або проблемні зони тіла, олія жожоба починає активно діяти, відновлюючи, живлячи і видаляючи зайві, омертвілі клітини.
    Благотворно жожоба впливає і на дитячу шкіру, тому широко застосовується в косметичних засобів для новонароджених.
    Додати коментар