Парабени в косметиці

Що таке парабени?

Вікіпедія повідомляє нам, що парабени — це складні ефіри, які досить широко застосовуються в косметичній, харчовій і фармацевтичній продукціях в якості консервантів. Вони володіють антисептичними і фунгіцидними (тобто протигрибковими) властивостями, що забезпечує їх популярність у виробників. Крім того, популярні вони й з інших причин: коштують вони недорого, в якості консервантів цілком ефективні, використовуються давно. На відміну від природних консервантів — таких, як екстракт насіння грейпфута — парабени мають набагато більший термін придатності, а тому і більш вигідні.

Парабени — безневинно чи небезпечно?


Проти. Останнім часом безпеку використання парабенів була поставлена під великий сумнів: їх високу концентрацію виявили в ракової пухлини молочної залози. Правда, при цьому не були виявлені причинно-наслідкові зв'язки із самим захворюванням, але погодьтеся — вже є над чим подумати. Величезні армії жінок, так і чоловіків, які користуються сучасної косметикою, задумалися — чи є потенційний ризик у використанні модної косметики. Постало й інше питання — чому поважають себе серйозні професійні компанії в останні роки стали віддавати перевагу ставити на своїй продукції маркування paraben free.
Це відбувається тому, що були проведені офіційні дослідження у Канаді та Англії в 2008 р., які призвели до невтішних результатів: парабени порушують деякі процеси в роботі ендокринної системи, а при тривалому використанні можуть викликати ендокринні та онкологічні захворювання. Ще в 2004 р. французьке агентство з санбезопасности лікарських препаратів побачило негативний вплив парабенів на роботу ендокринної системи із-за схожості структури парабенів зі структурою жіночих статевих гормонів естрогенів.
Проте ці факти достовірно не доведені . Тому дослідження токсичності парабенів тривають. І використання парабенів теж триває, хоч і не у всіх виробників. Необхідність маркування paraben free або «без парабенів» була взята на озброєння деякими виробничими компаніями з-за загальної віри в потенційну небезпеку парабенів. Однак якщо парабенів немає в продукті, це ще не означає, що він безпечний. У гонитві за покупцем і прибутком виробники вводять ці компоненти під іншими назвами. Приміром, параоксибензоат метилу — це і є парабен, вірніше — метилпарабен. Так само, як і параоксибензоат етилу — це етілпарабен.
За. Стежити за наявністю парабенів — справа особиста. Але варто задуматися і про те, що крім парабенів в тій же косметиці використовуються і багато інших компоненти, а звертають увагу саме на парабени. Чому? Крім того, ці парабени присутні там в самих мінімальних кількостях. Любителі натуральної косметики роблять упор на безпеку органічної продукції. Однак, якщо вивчити хімічний склад тих же трав і рослин, можна виявити в них безліч страшних хімічних найменувань. До того ж більшість рослин містять у своєму складі речовини, які за структурою дуже близькі горезвісним парабенам.
Суттєвий аргумент проти синтетичних парабенів — це їх алергенність. У цьому відношенні справді потрібно бути обережним людям, які страждають схильністю до алергічних реакцій. Але завжди потрібно пам'ятати, що маркування «без парабенів» і акцент на натуральність косметики — в ряді випадків не більш ніж маркетинговий хід, причому без гарантії відсутність парабенів.








Думається, що незаперечним залишається факт: чим простіший склад косметики, тим вона безпечніше.
Додати коментар