Корисні властивості і застосування соєвого масла

Існує багато сотень рослин, які в ботаніці називаються олійними. І сьогодні вже більше ста з них постійно застосовуються для виготовлення рослинних олій, які володіють безліччю цілющих і корисних властивостей. У зв'язку з безперервним удосконаленням промислових технологій, що дозволяють видобувати з рослин олія, список олійних культур постійно зростає. Однією з найпопулярніших і відомих олійних культур є соя. Це справді цілюща культура володіє дивовижними унікальними властивостями. Однак не радує те, що в нашій країні вона не настільки популярна. Крім того, до соєвих продуктів, так і до самої сої, населення Росії ставиться з упередженням.
Люди вважають ці продукти генетично модифікованими - неначе до появи генетики їх не існувало. Дійшло вже й до того, що соєва олія вважають дешевим замінником олії, і радять вагітним жінкам утримуватися від його вживання, в той час, як насправді таке олія сприяє розвитку головного мозку малюка. Як з боку споживачів, так і з боку виробників, така помилка пояснюється, швидше за все, незнання і небажання знати. Наскільки це можливо, у даній статті ми постараємося розвіяти цю оману, і розглянемо корисні властивості і застосування соєвої олії.

Корисні властивості олії
Завдяки цілющим властивостям соєвої олії, при його постійному вживанні весь організм стає міцним і здоровим, причому воно діє направлено: жінкам допомагає залишатися красивими і ніжними, чоловікам - сильними і мужніми, а дітям воно просто необхідно для повноцінного розвитку і зростання. Людський організм може засвоювати його на всі сто відсотків, так як біологічна активність такого масла вище, ніж у інших масел.
Соєва олія добре вживати для профілактики атеросклерозу і захворювань нирок, для зняття наслідків стресу і зміцнення імунітету. Воно сприяє стимуляції кишечнику і покращує обмін речовин.

Склад
В складі соєвої олії є вигідні відмінності у порівнянні зі складом більшості інших рослинних олій. В першу чергу, в ньому міститься велика кількість вітаміну Е, який необхідний для статевого здоров'я, а також Е1 і Е2.
Відомо, що вітамін Е являє собою «два в одному» - дві форми одного вітаміну: Е1 - це токофероли (альфа, бета, гамма, дельта) і Е2 - це токотрієноли (з тими ж позначеннями). Для того щоб вітамін був засвоєний, необхідні обидві форми, а присутні разом вони лише в натуральних продуктах харчування. Їх немає у вітамінах токотрієноли, що означає, що вітамін Е з них просто-напросто не засвоюється.
А при регулярному вживанні свіжих продуктів з даним вітаміном, зокрема соєвого масла, він буде засвоєний організмом майже на всі сто відсотків - різниця очевидна. Однак, на превеликий жаль, багато лікарі про це не знають (чи не хочуть знати).
У складі соєвої олії містяться і такі компоненти, як вітамін С, натрій, магній, кальцій, фосфор, калій; насичені і ненасичені кислоти, лецитин. Міститься також велика кількість лінолевої кислоти, яка здатна попереджати розвиток раку; трохи менше пальмітинової, стеаринової, олеїнової і альфа-ліноленової. Ці речовини запобігають накопиченню холестерину в судинах, так само, як і лецитин.

Отримання
У Росії сьогодні отримують олія сої, застосовуючи два способи: хімічний (екстракція) і механічний (пресування). Технології стрімко крокують вперед, і досить часто стали застосовувати подвійне пресування. Цікаво те, що при цьому енергії витрачається менше, зате олія виходить екологічно чистим, а натуральні властивості вихідного продукту зберігаються практично в повному обсязі.
На сьогоднішній день найбільш сучасним вважається спосіб прямої гексанової екстракції. Однак найбільш корисним доводиться олія холодного віджиму: воно довго зберігається і володіє вираженим запахом. І після екстракції, і після віджимання, олія фільтрується - на цій стадії його називають сирим оліям.
З метою отримання нерафінованої олії виробляють процес гідратації - в результаті біологічна цінність масла зменшується, але збільшується термін його зберігання. Нерафінована олія має яскравий колір, сильний запах і виражений смак насіння сої. Незважаючи на утворення осаду, властивого такого маслу, його корисні речовини зберігаються. Використання даного масла здатне покращувати мозкову діяльність, завдяки тому, що лецитину в ньому набагато більше.
Багато джерел кажуть про те, що вживати в їжу слід лише рафінована олія сої. Таку думку помилково, просто далеко не кожному подобається його смак і запах. Шкоди вона принести не може, проте на ньому можна смажити - під час смаження утворюються токсини і канцерогени.

Застосування соєвого масла в косметології
Олія сої дивно корисно в косметичному відношенні: воно відмінно підходить для догляду за нормальною і сухою шкірою, однак його краще не використовувати при жирній шкірі - воно здатне бути комедогенним. Олія сої живить і зволожує шкіру, створює захисний бар'єр на її поверхні і утримує вологу. Після масок з оліям сої обвітрена і суха шкіра стає свіжою, також вона набуває гладкість і здоровий колір.
Олія сої є хорошим засобом для догляду за зрілою шкірою - воно омолоджує шкіру, що в'яне, повертаючи їй тонус і пружність. Соєва олія не лише уповільнює процес старіння, але і позбавляє від вже наявних дрібних зморшок.

Застосування в кулінарії
Рафінована олія сої досить смачне. На ньому можна смажити рибу і м'ясо, готувати з його використанням випічку, перші і другі страви, холодні закуски та овочі - в Росії просто не звикли до нього. Але на Далекому Сході, де вирощується багато сої, основним є саме це олія, решту масла використовуються просто як додаткові. Зберігати рафінована олія сої необхідно в скляній ємності і темному місці.
Схожі статті:
Пальмова олія - шкода і користь. А також 4 міфи про пальмову олію. Пальмова олія - шкода і користь. А також 4 міфи про пальмову олію. Діагноз Чим корисне насіння сибірського кедра Чим корисне насіння сибірського кедра Народне лікування Користь оливкової олії. Чим корисна оливкова олія Користь оливкової олії. Чим корисна оливкова олія Народне лікування Лляне масло: користь і шкода, калорійність. Чим корисне лляне масло? Лляне масло: користь і шкода, калорійність. Чим корисне лляне масло? Народне лікування Оливкова олія: користь і шкода, калорійність. Чим корисна оливкова олія? Оливкова олія: користь і шкода, калорійність. Чим корисна оливкова олія? Народне лікування Персикове масло для волосся Персикове масло для волосся Народне лікування
Додати коментар